Moc szwajcarskiego jabłka

Apple-tree-widescreen-hd-wallpapers-free-download-apple-images

Przez setki lat, uprawiano ziemię, mając na względzie, nie tylko obfite plony, lecz także większą żywotność upraw i ich zdatność do przechowywania. Zanim powstała technologia konserwowania łatwo psującej się żywności, pożądane rośliny nie tylko dobrze rosły w niekorzystnych warunkach, ale zachowywały też swoją świeżość na długi czas. 300 lat temu, rzadka odmiana jabłka Uttwiler Spätlauber należała do takich właśnie roślin. Pierwotnie uprawiane w Szwajcarii, było znane z tego, że utrzymywało swoją świeżość dłużej niż inne odmiany.

W tamtym czasie nauka nie potrafiła jeszcze odpowiedzieć na pytanie, dlaczego to właśnie jabłko zachowywało swoją świeżość dłużej niż inne. Dopiero niedawno naukowcy odkryli, że sekret odporności na gnicie i szkodliwe działanie środowiska, tkwi w „komórkowym makijażu” tej mało znanej odmiany. Naturalne składniki roślinne, znajdujące się w skórce tego jabłka, chronią owoc przed stresem okscydayjnym i stanami zapalnymi, powodowanymi przez ekspozycję na promienie UV, jak również przeciwdziałają efektom fotostarzenia.

Nauka już jakiś czas temu udowodniła, że dorosłe komórki macierzyste pochodzące z rośliny, mają podobnie nieograniczone możliwości jak te embrionalne. Pozyskuje się je w warunkach laboratoryjnych, poprzez nacięcie rośliny, na której powstaje kalus, czyli tkanka przyranna. Ma białawy kolor i ogromne możliwości stania się każdą, możliwą tkanką roślinną. Te właściwości nie mogły ujść uwadze naukowców, którzy postanowili sprawdzić, jak zareaguje ludzka komórka na właściwości kalusa.

Pierwsze badania wykazały, że kalus pozyskany z owocu jabłoni Uttwiler Spätlauber ma ogromny wpływ na ludzkie komórki macierzyste. Już niewielka ilość komórek z jabłka sprawiła, że podział komórek macierzystych wzrósł o 80%. W dodatku w przypadku skierowania na komórki macierzyste światła UV niemal połowa zginęła. Natomiast te, które były wystawione na działanie ekstraktu z jabłka przeżyły niemal wszystkie. Jak wiadomo, promienie UV negatywnie wpływają na naszą skórę i przyspieszają proces starzenia. Nic więc dziwnego, że komórki macierzyste jabłka są niemal cudownym składnikiem kremów do cery dojrzałej.

Uttwiler Spätlauber to szwajcarska odmiana jabłek zasianych w połowie XVIII wieku. Jabłka te są bogate w składniki fito-odżywcze, białka i długowieczne komórki, które posiadają zwłaszcza długowieczną tkankę komórek macierzystych. Dzisiaj uważa się, że ekstrakt z jabłka znany jako PhytoCellTec Malus Domestica może odwrócić efekty starzenia się skóry, a nawet wypadania włosów. Owoce Uttwiler Spatlauber nie więdną nawet przez miesiąc, co oznacza, ze ich komórki macierzyste cechuje długowieczność.

Ekstrakt z jabłoni Uttwiler Spätlauber można znaleźć w dobrych kremach i preparatach typu serum pod nazwą Malus Domestica. Warto więc studiować etykiety w poszukiwaniu tego wspaniałego składnika, jaki nauka zaczerpnęła z natury. Możesz je znaleźć we wspaniałej linii produktów do pielęgnacji skóry Fleuresse firmy Kyäni.

Ciekawe artykuły i źródła na temat stosowania roślinnych komórek macierzystych