Na starzenie: olej Meadowfoam

olej-lniany-na-wlosy-i-skore-kosmetyczne-zastosowanie-oleju-lnianego_3526115

Unikalny olej z nasion Meadowfoam wykazuje wiele korzystnych właściwości. Znakomicie odżywia i nawilża bardzo suchą skórę, koi i łagodzi uwrażliwioną, przeciwdziała powstawaniu pierwszych oznak jej starzenia, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a także chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Rewitalizuje strukturę włosa, wpływa na jego korzystny wygląd i blask.

Meadowfoam Seed Oil (MSO) pochodzi z rośliny Limnanthes alba, a dokładniej z jej nasion, które zawierają około 20-30% tłuszczu. Olej zazwyczaj pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion. Jest to klarowny, bursztynowo-złoty olej o delikatnym ziemistym zapachu. Nazwa „Meadowfoam” pochodzi z wyglądu kwiatów rośliny, które rozkwitając podobne są do piany unoszącej się na łące (z ang. meadow – łąka; foam – piana). Olej Meadowfoam zawiera witaminę A i E oraz unikalny skład kwasów tłuszczowych.

Olej z nasion Meadowfoam jest innowacyjnym surowcem kosmetycznym o wielokierunkowym działaniu. Ze względu na ogromną (ponad 98%) zawartość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie odżywcze i nawilżające. Ponadto, olej poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku (polepsza smarowalność oraz przyspiesza wchłanianie), a także zwiększa stabilność preparatu. Charakterystyczny wskaźnik stabilności antyoksydacyjnej oraz unikalny skład kwasów tłuszczowych sprawia, że wykazuje znakomite działanie wobec skóry i włosów. Co za tym idzie, olej z nasion Meadowfoam być może wkrótce stanie się surowcem numer 1 w przemyśle kosmetycznym podobnie jak olej arganowy.

Olej z nasion Meadowfoam jest składnikiem Płynu Czyszczącego Boosting Cleanser wchodzącego w skład systemu do pielęgnacji skóry Fleuresse.

Nie ma komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *