Noni – silne lekarstwo

noni

Botaniczna nazwa owocu noni to Morinda citrifolia, występująca dziko na terenie Australii, Chinach, Malezji, Indiach, Afryce, Ameryce Południowej, Karaibach. W Polinezji Francuskiej (Tahiti) jest wykorzystywana jako tradycyjna roślina lecznicza. Noni występuje w postaci wiecznie zielonego drzewa bądź krzewu. Osiąga wielkość 3 – 7 metrów wysokości. Posiada twarde gałęzie, zielone błyszczące liście. Podczas procesu kwitnięcia z pączków powstają białe kwiaty o bardzo delikatnym zapachu, a z nich białe niedojrzałe owoce. Podczas dojrzewania stają się coraz bardziej zielone. W ostatniej fazie posiadają żółto-zielony kolor. Wtedy idealnie nadają się do zerwania i posiadają największą ilość składników witalnych. Drzewo lub krzak rodzi owoce cały rok o każdej porze. Można je zbierać nawet 14 razy w roku.

Badania potwierdziły, że w 100 g owocu znajduje się:


  • po 3-4 g glukozy i fruktozy

  • 30-150 mg potasu

  • 15-40 mg sodu

  • 3-12 mg magnezu

  • 20-25 mg wapnia

  • 0,2-0,5 proc. białka w soku i 2,5 proc. w całym owocu

  • 0,1-0,2 proc. tłuszczu

W soku z noni znajdują się też witaminy: A i E oraz grupa witamin B. Przede wszystkim noni jest jednak bogatym źródłem witaminy C, bo 100 g koncentratu z owocu pokrywa aż 251 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym, w owocach są antrachinony, ligniny i błonnik.

W latach 1992-1995 na kongresie American Association for Cancer Research publikowano szereg raportów o pozytywnym wpływie noni na leczenie raka.

Doktor Anne Hirazumi – stwierdziła, że noni hamuje działanie makrofagów oraz komórek T.

Grupa Japońskich naukowców wyizolowała z rośliny substancje o działaniu antybakteryjnym i regulującym pracę jelit.

Doktor Gersen z Nowego Jorku stwierdził, że występujące w roślinie anthrachinony zwalczają infekcje serca wywołane gronkowcem oraz bakterie biegunki.

Na Uniwersytecie Keio-gijuku w Toki oraz Instytucie Nauk Biomedycznych w Japonii wyizolowano związek damnacanthal. Może on hamować proces przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Ponadto prowadzono badania z podawaniem soku Noni osobom chorującym na raka. Jednoznacznie stwierdzono, że jakość życia u osób które przyjmowały ten suplement znacznie się poprawiła. Potwierdzone zostało również to, że sok Noni hamuje proces utleniania w organizmie złego cholesterolu. Sprawia to, że suplement zapobiega miażdżycy i znacznie pomaga w leczeniu tego typu dolegliwości.

Wykazano także, że Noni bardzo dobrze wpływa na pracę naszego układu trawiennego. Wspomaga leczenie różnych dolegliwości i zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Noni jest także świetnym środkiem przeciwbólowym, co wykazano już w polinezyjskiej medycynie ludowej. Badania pokazały, że środek ten wykazuje działanie przeciwbólowe zbliżone do morfiny, ale jednocześnie zawiera znacznie mniej toksycznych związków. W medycynie ludowej mieszkańców Polinezji sok jest wykorzystywany na przykład do płukania jamy ustnej przy bolących zębach.

Doktor Mona Harrison uważa, że wiele pozytywnych działań noni wynika z pobudzenia aktywności szysznki – gruczołu położonego głęboko w mózgu. Szyszynka jest miejscem produkcji serotoniny i melatoniny. Odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji snu, naszego nastroju oraz przebiegu procesu menstruacji u kobiet.

Zastosowanie Noni

• Wzmocnienie systemu odpornościowego (zapobiega utlenianiu komórek);
• Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie (neutralizuje współczynnik ph, poprawia przyswajanie witamin i minerałów);
• Wspomaga leczenie przy nowotworach (szczególnie we wstępnej fazie – normalizuje wpływ na przemianę materii. Sok pobudza zwyrodniałe komórki rakowe do powrotu do normalnego zachowania – Źródło: Książka – “Noni – Owoc Zdrowia” – Jacek Skarbek);
• Redukuje ból (pomaga organizmowi wydajniej zastosować możliwości uśmierzające ból);
• Lepsze samopoczucie (synteza endorfin);
• Wzrost energii, wydajności organizmu (skraca czas regeneracji organizmu, redukuje potrzebę snu);
• Poprawia jasność myślenia, koncentrację (odpowiednio odżywione komórki w mózgu lepiej wykorzystują swoje możliwości);
• Przyspiesza gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych;
• Cukrzyca (reguluje poziom cukru);
• Nadciśnienie (reguluje i doprowadza ciśnienie krwi do stanu normalnego);
• Wylew (podczas rehabilitacji pomaga w regeneracji komórek mózgowych);
• Bóle Menstruacyjne (zmniejsza skurcze i bóle podczas menstruacji).
• Problemy Skórne;
• Alergia i Astma.

Potwierdzono również, że Noni może powodować produkcję w organizmie ludzkim „Molekuły Życia”, czyli tlenku azotu. Więcej na ten temat piszemy w tym artykule.

Ekstrakt z Noni to główny składnik potężnego produktu odżywczego Kyäni Nitro FX™ i mocniejszego, dodatkowo wzbogaconego NitroXtreme™.

Więcej informacji naukowych dotyczących Noni można znaleźć pod tymi adresami:
NONI RESEARCH AND STUDIES (w języku angielskim)

NONI (morwa indyjska) – działanie i właściwości noni

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/noni-morwa-indyjska-dzialanie-i-wlasciwosci-noni_36863.html

Część informacji w powyższym tekście zaczerpnięto ze strony: www.lubienoni.pl

Nie ma komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *