Shea – kosmetyczne masło z Ghany

maslo-shea-zastosowanie

Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego życie), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego (Butyrospermum parkii Vittelaria parradoxa) z rodziny Soczyńcowatych (Sapotaceae). Drzewo występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię i dorasta do 15m. wysokości. Wykształca duże jajowate, skórzaste liście, zebrane w pęki na końcach gałązek, oraz kwiaty kremowobiałe, pachnące heliotropem. Owocem jest eliptyczna, żółtozielona lub żółta jagoda (wielkości brzoskwini), mająca jedno duże (do 2,5 cm długości) nasienie – okrągławe, czerwonobrązowe. Drzewo owocuje obficie, raz w roku, może żyć do 300 lat.

Z rozgniecionych nasion wygotowuje się biały, o stałej konsystencji, tłuszcz, zwany masłem shea. W Afryce masło to jest stosowane jako tłuszcz jadalny, m. in. do produkcji margaryny oraz jako substytut masła kakaowego, a także służy jako lek. Od wieków masło to było tam też używane do pielęgnacji skóry.

Masełko Shea jest świetnym dodatkiem do kremów – zwiększa ich działanie odżywcze, regenerujące i natłuszczające.

Sprawdza się w pielęgnacji wszystkich typów skóry – od suchej, zniszczonej i pooranej zmarszczkami, aż po skórę tłustą i skłonną do wyprysków. Zapobiega procesom starzenia i odmładza skórę dzięki dużej zawartości naturalnych witamin i kwasów tłuszczowych.

Masło Shea stosowane na twarz może służyć jako naturalny filtr przeciwsłoneczny (niestety, o bardzo niskiej ochronie, ale zawsze coś), zatem jest to alternatywa dla tych, którzy obawiają się tablicy Mendelejewa w popularnych filtrach przeciwsłonecznych.

Masło Shea jest stosowane również jako krem natłuszczająco-ochronny pod oczy i z powodzeniem zastępuje wysokopółkowe, specjalistyczne preparaty kosmetyczne. W tym celu niewielką ilość masła należy rozgrzać w dłoniach, a po roztopieniu wklepać je palcem serdecznym w okolice oczu.

  • regeneruje i odżywia skórę, przyspiesza gojenie drobnych ranek
  • posiada witaminy A i E, które odmładzają i chronią skórę przed wolnymi rodnikami
  • posiada właściwości ochronne – chroni skórę przed zimnem, wiatrem i mrozem
  • nie uczula i dodatkowo łagodzi zmiany alergiczne (wysypki, świąd, pieczenie)
  • wygładza i uelastycznia włosy, nadaje im blasku
  • bezpieczne w 100%, odpowiednie dla kobiet w ciąży (profilaktyka i leczenie rozstępów) i najmłodszych dzieci (odparzenia pieluszkowe, pielęgnacja skóry)
Nie ma komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *